Tidligere udstillinger:

Sonja Hindkjær

6. - 28. maj 2006

Sonja Hindkjær blev født i 1958 på en gård ved Silkeborg. Barndommen var et stort under af farvespil, som fangede øjnene og sjælen under de mange timers markarbejde. Solens leg med skyerne, regnen i glimtede dråber på planter, køernes trygge, varme kroppe under malkingen, alt dette var med til at forme hendes naturlige talent som kunstner. -Men behovet for at udtrykke sig kom og kommer stadig indefra, uanset hvad der måtte være moderne i kunstverdenen.

"Min kunst udvikler sig fra den turbulens og de følelser, jeg møder på min vej gennem livet. Som en symbiose af organiske celler, der indvirker på mine, opstår fortællingerne fra fortiden og fremtiden, og jeg bliver til et hus af glas, som andre kan se igennem ind i en anden dimension. Det at skabe er for mig ikke et ønske, men et behov. Det er ikke tanke, men følelse."

Klik for større billede!Venus of the Universe
2005
olie på lærred
(30 x 40 cm)


Venus of the Earth
2005
olie og acryl på lærred
(oval 40 x 50 cm)
© Sonja Hindkjær

"Jeg vil ikke definere eller analysere min kunstverden, eftersom jeg ikke selv forstår den helt."

"Vore sjæle rejser formodentlig med mange vedhæftede strenge. Kunne vi kaste disse spindelvæv bort og undgå at blive spist af de velkendte livsformer? Ville vi lade os falde ned i uskyldhedens store rum og starte skabelsen igen?"

"Vi er blevet formet gennem tid, evolution, bøger, kunst, visioner og fortællinger...... Lad os gå bag om disse mure af, hvad vi forventer og åbne vore sind og kroppe til videre udforskning, åbne for visionerne til at generere en verden ud over tanken, forbi fortiden og fremtiden. Lad os vandre med et tomt sind og et åbent hjerte! Søge det vi ikke kender, og hvad vi ikke har været i stand til at forestille os!"

Klik for større billede!Meeting in Milano
2004
grafit på papir
(10 x 12 cm)


Box of Sweet Dreams
Æske i Mahogni, lås i guldbelagt sølv med indsat rosa perle og rosa turmalin.
Design: Sonja Hindkjær
Maleri i låget: Sonja Hindkjær
Størrelse: 34 x 44 x 12 cm
Snedker: Emil Helbro
Guldsmed: Knud Albert
© Sonja Hindkjær

Sonja Hindkjærs arbejdsmåde er på én gang enkel og dog yderst kompliceret. Hun laver aldrig skitser til billedet og aner aldrig, hvad der vil vise sig på det hvide lærred. Det starter med klare farver i abstrakte former, og efter dage i denne ukendte verden, begynder der at dukke mennesker, dyr, søer, bjerge etc. op. De kan vise sig fra den nemme side, men andre gange skal de bearbejdes igen og igen. Nogle af detaljerne er så små, at de kræver en pensel med ganske få hår og vejrtrækning er forbudt under penselstrøgene. Det tager adskillige måneder at fuldende disse intense arbejder, som udspringer fra selve livet iblandet et følsomt sind.

Den Lille Perlesælgerske (2006)

Klik for større billede!Den Lille Perlesælgerske
2006
olie og acryl på lærred
(30 x 40 cm)
Det har heddet Kysset, men pga en særlig detalje i billedet har det fået titlen Den Lille Perlesælgerske. Helt i starten var arbejdstitlen Klovnen. Jeg tror, at Klovnen/Narren ikke er en person, men en energi, som blusser op i kvinden i parret øverst, og dermed bliver hun også den, som kan give energi videre til dem, som har brug for det - altså i overført betydning kysse dem, der har det svært.

Den Lille Perlesælgerske er en HC Andersenagtig følelse, som jeg ikke helt har forstået endnu. Dvs den lille pige har helt fra starten fået mig til at tænke på Den lille Pige med Svovlstikkerne, som jo er en af de sørgeligste og smukkeste eventyr, som altid fik mig til at græde, når jeg skulle læse den for mine børn, da de var mindre. Men hun fik lov til at se de smukkeste visioner, når hun strøg en tændstik og gik i døden med den dejligste åbenbaring. Det var også den detalje, som gav mig helt ufattelig ondt i begge øjne, medens jeg lavde den, og samtidig satte den sig ind i mit hjerte, og der er den endnu.

Det mærkelige med dette billede er, at det blev startet, da jeg fik en rigtig grim øjensygdom. Jeg var ellers i gang med et andet maleri, men sygdommen gjorde, at jeg ikke kunne se ordentligt og slet ikke lave detaljer. Så jeg tog et nyt lærred og tænkte, at så måtte jeg bare klatte løs på bedste vis. Men det endte med mere intense detaljer end nogensinde før, og jeg har anstrengt mine øjne så meget og haft dem én centimeter fra lærredet for at se ordentligt. Billedet blev færdigt dagen før, jeg skulle tage den sidste medicin for øjensygdommen, så det er som om, det har været én proces.

© Sonja Hindkjær

Se Sonja Hindkjærs hjemmeside: www.hindkjaer.com

eller

www.hindkjaer.tegnebordet.dk/


C.V. Sonja Hindkjær

2005 Art & Math konference i Colorado, USA
2004 GA2004 Art & Science konference i Milano, Italien
2000- maler altid når det er muligt
1998-2000 Forskellige grafiske design
1998 Scenografi "Drømmemanden" af Vandrefalken
1990 Teaterprojekt med Zlatko Buric for danske og immigrant børn
1987-1990 Bosat i Zagreb. Ufører adskillige scenografier for performances med Zlatko Buric kendt bla. fra filmen "Pusher". Er med til at grundlægge et kroatisk kulturcenter med udstillinger, performances, koncerter etc. med kunstnere fra hele verden. Grafisk design. Tegner tegnefilm for Zagreb film.
1984-85 Danner malegruppen "Ravna" sammen med andre malere
1983-1985 Medlem af "Kvindegalleriet" I København. Et galleri med kulturelle manifestationer, kunstudstillinger, litterære møder, performances etc.
1980-82 Stipendium fra Undervisningsministeriet til Kunstakademier i Zagreb, Kroatien.
1979 Århus Kunstakademi, Aarhus.
1978 Grafisk Skole, Aarhus.
1977 Student fra Aarhus Statsgymnasium.
1958 Født den 10. december i Funderholme ved Silkeborg.

Udstillinger

Galleri Krogen, Silkeborg.
S.A.K., Svendborg.
Klostermoster, Svendborg.
Kvindegalleriet/Zalon 5, Kbh.
"New artists books", Malmø.
Ridehuset, Århus.
Galleri Klosterstræde, Kbh. Københavneren, Kbh.
Biennale Slavonaca, Kroatien.
Gallerija ESCE, Kroatien.
Osijek Galerija, Kroatien.
Bunkersudstilling, H.C. Ørstedsparken, Kbh.
Kanonhallen, Kbh.
Røde Kors Kulturhus, Kbh.
Varmecentralen, Præstø.
Yokohama, Tokyo, Nagoya, Japan.
Danielkirken, Kbh. Kastrup Airport.
Virklund Kirke, Silkeborg.
Galleri Crossing, Kbh.
Gallery, Barcelona.
Gallery Paludan, Kbh.
Artville, Kbh.
Tegne-messe, Viborg.
Frankfurter Buchmesse, Germany.
Kunstmesse, Odense.
GA2004, Milan, Italy.
Art & Math Colorado, USA

Repræsenteret i DADA-Base på the Museum of Modern Art, New York KUNSTBOGEN "Udsigt" feministiske strategier i dansk billedkunst: se side 137-39